Dr. Adriana Celebidache ne oferă câteva exemple de alimente, băuturi și obiceiuri pe care ar trebui să le evităm pentru a ne păstra zâmbetul sănătos.
- Băuturile carbogazoase și dulciurile
Băuturile carbogazoase determină smalțul dinților să devină poros și astfel placa bacteriană se prinde foarte bine de suprafața dentară. Aceste băuturi carbogazoase în combinație cu dulciurile favoriează apariția cariilor, mai ales dacă nu vă curățați dinții imediat după ce le-ați consumat.
Cum are loc acest proces? Saliva conține microorganisme care consumă particulele de zahăr de pe dinții noștri, producând astfel acizi care deteriorează smalțul și cauzează cariile. În plus, unele dulciuri conțin coloranți puternici, care pot păta dantura. În ceea ce privește dulciurile lipicioase (caramele, jeleuri, bomboane etc.), acestea reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea cariilor, deoarece rămân lipite pe suprafața dinților și se înlătură greu.
- Fumatul
Deși nu este un aliment, fumatul reprezintă o altă cauză extrem de întâlnită prin care se deteriorează aspectul dinților. Acest viciu duce la reducerea secreției de salivă, care este responsabilă de curățarea dentiției. Nu mai este niciun secret faptul că fumatul pătează dantura, prin depunea de nicotină ce se găsește în interiorul țigărilor. Fumatul formează o peliculă foarte fină pe suprafața smalțului, lipicioasă, și în felul acesta, oricât ne-am spăla pe dinți, mai ales în zonele greu accesibile, această placă bacteriană rămâne acolo și favorizează depunerea de substanțe organice. Sigur, în final ajungem tot la proces carios.
În cazul în care suferiți de sângerări gingivale, este bine de știut că fumatul întârzie vindecarea acestei afecțiuni și, mai mult decât atât, încetinește procesul de nutriție al gingiilor pentru a funcționa optim.
- Făinoasele
Trăim în secolul vitezei și mulți dintre noi nici nu mai avem timp să luăm micul dejun. Varianta cea mai simplă este să cumpărăm un covrig, o plăcintă, biscuiți sau alte produsele de patiserie și panificație, căci le găsim ușor oriunde în drumul nostru. Produsele rafinate enumerate mai sus conțin zahăr și carbohidrați bogați în amidon, care determină formarea unui PH acid și dezvoltarea agenților bacterieni.
- Alimentele care colorează (pătează) dinții
Unele alimente conțin pigmenți care, prin consum repetat, pătează dinții. Revenirea la culoarea naturală se poate face doar prin metode profesionale existente în cabinetele stomatologice. Printre aceste alimente se numără cafeaua, ceaiurile colorate, vinul roșu, sosuri de orice tip (ketchup, muștar, sos de soia etc.). Consumul des de astfel de produse formează un lizereu la baza dinților, așadar indiferent dacă bei o ceașcă de cafea sau de ceai, dinții sunt afectați în aceeași măsură.
În ceea ce privește cafeaua, băutura afectează dantura prin acizii tanici pe care îi conține. Dacă mai adăugăm și zahăr, atunci dinții vor avea și mai mult de suferit. Pentru că mulți dintre noi nu putem renunța la cafeaua de dimineață, este recomandat ca pentru a proteja dinții să o bem fără zahăr, în cantități și sorbituri mici, astfel încât să înghițim lichidul cât mai repede și să nu rămână mult timp în gură. În general, cu cât este mai închisă la culoare o băutură, cu atât pătează mai intens dinții.
*Recomandări
O modalitate de a reduce efectele nocive ale stilului alimentar este ca după fiecare masă să ne curățăm dinții. Mai mult decât atât, detartrajul, periajul profesional și air-flow-ul sunt recomandate a fi efectuate periodic, pentru o sănătate orală optimă.
Se spune că orice poate păta o față de masă albă, poate păta și smalțul dinților. Luați în considerare acest aspect data viitoare când vreți să consumați un aliment dăunător danturii.
