Bruxismul sau scrâșnitul din dinți este un obicei care ne poate da nu numai dureri de dinți, ci și bătăi de cap. Dintre persoanele care suferă de bruxism, majoritatea nu conștientizează ca au această problemă, pentru că scrâșnitul se produce în timpul somnului.
Din păcate, specialiștii spun că bruxismul nocturn poate cauza probleme serioase atât dinților, cât și țesuturilor gingival și osos din zona afectată. Cum ne dăm seama dacă suferim de bruxism și ce trebuie să facem ca să evităm efectele neplăcute ale acestui obicei?
Un specialist explică:
„Bruxismul este o tulburare de contracție a mușchilor masticatori care apare, de obicei, în mod involuntar, ocazional, și durează perioade scurte de timp. Bruxismul diurn, pus de obicei pe
seama stresului, poate fi controlat pentru că suntem constienți de el. Cel nocturn apare din cauza unei probleme ocluzale, precum dinți abrazați, contacte premature; poate fi perceput de cei de lângă noi care ne aud scrâșnind în timpul somnului și are un impact mare asupra sănătății zonei bucale“, ne spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist și specialist estetică dentară în cadrul clinicii noastre.
Semne de bruxism
Există câteva semne care „trădează“ scrașnitul din dinți nocturn și care ar trebui să ne trimită imediat la medicul stomatolog. „Dacă pacientul observă fisuri în smalț, modificări de formă ale dinților laterali, care par „tociți”, sau ale dinților frontali, care capătă un aspect „nivelat”, toate acestea însoțite de sensibilitate dentară, dureri de cap sau în zona urechilor, eventual de o jenă la nivelul articulației temporo – mandibulare, atunci e foarte posibil să sufere de bruxism nocturn“, avertizează dr. Celebidache.
„Bruxismul poate avea drept rezultat deplasarea dinților din alveole, iar atunci apare și riscul abceselor și infecțiilor dentare, din cauză că bacteriile pătrund mai ușor în zona respectivă“, completează medicul.
Chiar dacă nu există certitudini asupra cauzelor scrâșnitului din dinți, un lucru e sigur: dacă nu ajungi la timp în cabinetul dentistului, efectele se pot agrava.
Cum se corectează scrașnitul din dinți
Dacă mergi la stomatolog în mod regulat, atunci medicul va constata cu ușurință posibilele modificări cauzate de bruxism și va putea interveni la timp. Cel mai simplu mod de a pune capăt acestui obicei rămâne însă gutiera nocturnă, cu rolul de a reduce activitatea musculara la nivelul maxilarelor, atunci când dormi. Aceste gutiere sunt personalizate și se realizează după mulajul dinților de pe una din arcade. Prezența gutierei va reduce presiunea mușcăturii, protejând astfel dantura.
„Purtarea gutierei nocturne ajută pacientul să reducă impulsul involuntar – acel „scrâșnet”, uneori până la dispariția sa completă. Acest lucru ne asigură că dantura nu se va deteriora și mai mult ca urmare a acestui obicei, dar evident că nu tratează complicațiile provocate de bruxism. De acestea trebuie să ne ocupăm prin mijloacele care ne stau la dispoziție la cabinet, în funcție de problemele pe care le prezintă pacientul. Sfatul pe care îl dau mereu pacienților mei este să facă controlul stomatologic periodic și să solicite analize suplimentare de la medicul specialist în protetică, pentru că toate afecțiunile detectate din vreme se rezolvă mai ușor și asta e valabil și pentru bruxism“, spune specialistul.
Purtarea gutierei nu rezolvă problemele de ocluzie, acestea putând fi corectate prin tratamente protetice și, eventual, ortodontice. „În ultimul timp, datorită tehnologiei minim-invazive, reabilitarea ocluzală poate fi realizată mult mai simplu prin aplicarea fațetelor no-prep și a coroanelor pe suport de oxid de zirconiu sau a celor CAD-CAM“, explică doctorul.

Acest articol a fost publicat în AndreeaRaicu.ro.