Boala parodontală reprezintă una dintre cele mai importante cauze ale pierderii dinților, uneori, chiar la vârste tinere. Considerată drept o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator, parodontoza afectează tesuturile de susținere ale dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar (cel care înconjoară dintele). Până nu demult, tratamentele stomatologice pentru boala parodontală urmăreau doar să amâne momentul extracției și nu tratarea bolii. Astăzi, datorită tehnologiilor nou apărute în stomatologie, vindecarea poate fi posibilă, iar tratamentul este mai puțin dureros și mai confortabil pentru pacient.
Când apare suspiciunea de parodontoză

”Prima fază a bolii parodontale se manifestă printr-o ușoară inflamație a gingiilor, care pot sângera spontan sau la periaj. Cu timpul, simptomele devin mai evidente și din ce în ce mai neplăcute pentru pacient: gingiile se înroșesc sau capătă chiar o nuanță violacee și devin sensibile. Pacientul poate sesiza, apoi, că gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând și osul alveolar și că apar acele ”buzunărașe” sau pungi parodontale, între dinte și os. Boala parodontală poate duce, în final, la pierderea dinților, dacă nu se intervine pentru prevenirea și tratarea ei”, explică dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist la Clinica Dentexcela3.
Principalele cauze ale apariției bolii țin de igiena orală: placa bacteriană și tartul, adevărate medii de cultură pentru multe bacterii, sunt primele răspunzătoare de apariția parodontozei. Alți factori favorizanți pot: fumatul, trauma ocluzală, cariile, dar și anumite stări fiziologice, boli sistemice sau tratamente medicamentoase utilizate pentru vindecarea unor boli. De asemenea, ereditatea mărește predispoziția anumitor pacienți de a dezvolta această afecțiune.
”Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urma unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și va stabili dacă există sângerare a gingiei. El va măsura, de asemenea, adâncimea șanțului gingival pentru stabilirea stadiului în care se află boala parodontală. În funcție de aceste concluzii, specialistul va propune variantele de tratament”, spune dr. Adriana Celebidache.
Cuvântul – cheie: prevenția
De cele mai multe ori, parodontoza este rezultatul unei igiene orale deficitare, incluzând aici lipsa controalelor periodice în cabinetul medicului stomatolog și a procedurilor recomandate pentru menținerea sănătății dinților.
”Obiceiurile corecte de menținerea igienei orale acasă contribuie într-o mare măsură la prevenirea bolii parodontale și aici mă refer la periajul zilnic al dinților, dimineața și seara, după indicațiile medicului sau asistentei de profilaxie. Acestea trebuie însă completate cu un alt obicei benefic pentru sănătatea orală: controlul stomatologic periodic (o dată la șase luni), periajul dental profesional și air flow, detartraj și un consult la medicul parodontolog. Realizarea acestor proceduri de către specialist, la cabinetul stomatologic, asigură o igienă riguroasă prin îndepărtarea corespunzătoare a plăcii bacteriene și a tartrului, astfel încât ele să nu determine, în timp, distrugerea țesutului moale și a osului care susține dinții. De asemenea, se recomandă o ședință de biostimulare ce împiedică retracția osoasă, după ce în prealabil s-a efectuat protocolul de cinci ședințe pentru tratament parodontologic minim – invaziv”, spune medicul dentist.
Respectarea acestor recomandări, fără a presupune mare efort pentru noi, ne poate ajuta să evităm neplăcerile cauzate de declanșarea, ulterior, a boalei parodontale.
Metode ”clasice” de tratament
Tratamentul ”clasic” al bolii parodontale urmarește încetinirea evoluției bolii, iar pașii de urmat se stabilesc în funcție de stadiul în care este diagnosticată.
În faza incipientă, se urmărește eliminarea tartrului și bacteriilor pe de suprafața dintelui și de sub gingie, prin realizarea unui detartraj. În completare, se poate apela la netezirea radiculară, prin care sunt nivelate suprafețele rădăcinilor dinților, pentru a reduce depunerea ulterioară a tartrului. În faza avansată, sunt utilizate mai multe proceduri chirurgicale, în funcție de fiecare caz: reducerea ”buzunarelor” parodontale prin operația cu lambou (curățarea rădăcinilor dinților prin efectuarea unor mici incizii în gingie), grefa de țesut moale (înlocuirea țesutului deteriorat de la nivelul gingiei), grefa de os (fixarea dinților prin repararea osului distrus de la rădăcina dinților), regenerarea asistată a țesutului (repararea osului distrus prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil între osul existent și dinte).
Metode moderne de tratament
Tehnicile minim – invazive dezvoltate recent în acest domeniu oferă o mai mare eficiență a tratamentelor pentru boala parodontală, având totodată avantajul de a fi mai simple și mai confortabile pentru pacient.
”Până nu demult, tratamentele stomatologice pentru parodontoză urmăreau doar să amâne momentul extracției și nu tratarea bolii. Intervenția cu laser în tratarea pungilor parodontale elimină operațiile în câmp deschis chiar și în cazul pungilor de 7-8 mm și permite o sterilizare foarte bună a acestora. Tehnicile noi sunt simple, în câmp închis și uneori chiar fără anestezie locală”, explică dr. Adriana Celebidache.
Specialistul arată că, pentru un tratament cu rezultate optime, este necesară combinarea a două tipuri de lasere. ”Biolase WaterLase MD realizează înlăturarea țesutului bolnav, a țesutului subgingival și sterilizarea pungilor parodontale, fără decoletarea gingiei. În completare, Biolase Epic Laser are rolul de sterilizare în profunzime (în procent de 99%) și biostimulare, vindecarea fiind foarte rapidă”, spune medicul dentist.
Înainte de începerea acestui tip de tratament, se recomandă efectuarea unui test de laborator ce indică agenții patogeni care depășesc limita normală din flora saprofită. În acest caz se va institui și un tratament cu antibiotic pe cale orală, care va fi administrat concomitent cu tratamentul parodontologic. Eficiența tehnologiei cu laser face însă ca tratamentul cu antibiotic pe cale orală să fie recomandat în foarte rare cazuri.
”Pentru eficiența acestui tip de tratament minim – invaziv sunt necesare doar 5-6 ședințe, iar beneficiile se observă după 3 săptămâni. În cazurile grave, cu dinți mobili, tratamentul se completează cu introducerea de plasma îmbogățită obținută din sânge extras de la pacient, concentrată în trombocite, care conține numeroși factori de creștere și celule ce susțin și stimulează vindecarea osoasă și a țesuturilor moi (PRF – Platelet-Rich Fibrin) prin proceduri de imobilizare a dinților. Folosirea dispozitivului Dr. Electronic (aparat de radiofrecvență) permite, de asemenea, refacerea osoasă, a ligamentelor și a țesutului moale”, punctează dr. Celebidache.
Acest articol a apărut în Cosmopolitan.ro.