Un zâmbet larg nu arată doar fericirea, ci şi starea de sănătate a dinţilor tăi. Dar tu? Eşti pregătit să zâmbeşti? Boala parodontală este o afecțiune cronică a gingiei, de tip inflamator, ce afectează ţesuturile de susținere ale dintelui pe arcadă: gingie, ligament parodontal, os alveolar (cel care înconjoară dintele). Este important de ştiut că parodontoza poate duce la pierderea dinţilor şi există posibilitatea de-a afecta şi tinerii. Până de curând, tratamentele pentru parodontoză puteau doar să întârzie inevitabila situaţie de pierdere a dinţilor. Accesul la inovaţiile tehnologice din aria medicală permit în prezent vindecarea afecţiunii, iar tratamentul nu mai este un chin pentru pacient.
Nu ignora primele semne!
Dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist la Clinica Dentexcela3 explică etapele evoluției parodontozei:
- Prima fază a bolii debutează cu inflamaţia gingiilor, sângerare spontană sau sângerare la periaj
- Gingiile se înroșesc și devin mai sensibile
- Gingia începe să se ”desprindă” de pe dinți
- Apar așa zisele ”pungi parodontale”, între dinte și os
Care sunt factorii ce duc la formarea parodontozei?
Menţinerea sănătaţii înseamnă cunoaşterea şi respectarea unei igiene orale corespunzătoare. Stilul de viaţă e o prevenţie în sine, alimentaţia si regimul ales precum şi importanţa acordată igienei orale ne pot păstra dinţii mai sănătoşi, explică dr. Adriana Celebidache.
Printre factorii ce sprijină apariţia afecţiunii se numără fumatul, trauma ocluzală, cariile, anumite stări fiziologice, boli sistemice, anomalii dentare, incongruență dento-alveolară sau tratamente medicamentoasefolosite în vindecarea unor afecţiuni. De asemenea, existenţa unor cazuri de parodontoză în familie, creşte probabilitatea apariţiei bolii.
Cel mai eficient tratament este prevenţia
- Periajul zilnic al dinților, dimineața și seara.
- Controlul stomatologic periodic (o dată la șase luni).
- Periajul dental profesional și air flow.
- Atenţia la stilul alimentar si produsele consumate.
Dr. Celebidache recomandă pacienților să apeleze la detartraj și periaj dentar profesional în vederea îndepărtării corespunzătoare a plăcii bacteriene și a tartrului, pentru a nu ajunge, în timp, la retragerea țesutului moale și la afectarea osului care susține dinții.
Stomatologul pune diagnosticul corect
”Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urma unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și va stabili dacă există o sângerare a gingiei. El va măsura adâncimea șanțului gingival și va efectua un test de identificare și stabilire a încărcăturii bacteriene, determinând stadiu în care se află boala parodontală. În funcție de rezultate, specialistul va propune variantele de tratament”, explică dr. Celebidache.

Ce tip de tratament alegem?
Tratamentul ”clasic” al bolii parodontale urmarește încetinirea evoluției bolii, iar pașii de urmat se stabilesc în funcție de stadiul în care este diagnosticată. Tehnicile minim – invazive dezvoltate recent în acest domeniu oferă o mai mare eficiență a tratamentelor pentru boala parodontală, realizând asanarea cavității bucale, stopând boala și stimulând regenerarea osoasă. Ele au totodată avantajul de a fi mai simple și mai confortabile pentru pacient.
Tratatamentul clasic:
- SCOP: încetinirea evoluției bolii
- Fază incipientă: detartraj în vederea eliminării tartrului și bacteriilor de pe suprafața dintelui și de sub gingie
- Complementar: netezirea radiculară, prin care sunt nivelate suprafețele rădăcinilor dinților, pentru a reduce depunerea ulterioară a tartrului
- Fază avansată: O serie de proceduri chirurgicale în funcţie de caz:
- Operația cu lambou (curățarea rădăcinilor dinților prin efectuarea unor mici incizii în gingie).
- Grefă de țesut moale (înlocuirea țesutului deteriorat de la nivelul gingiei).
- Grefă de os (fixarea dinților prin repararea osului distrus de la rădăcina dinților).
- Regenerarea asistată a țesutului (repararea osului distrus prin inserarea unei bucăți de material biocompatibil între osul existent și dinte).
Tratamentul modern, cu laser:
- Scop: combaterea bolii
- Anterior începerii tratării cu laser se recomandă efectuarea unui test de laborator ce indică agenții patogeni care depășesc limita normală din flora saprofită (e posibilă recomandarea simultană a unui tratament cu antibiotic pe cale orală)
- Combinarea a două tipuri de lasere:
- Biolase WaterLase MD: înlătură țesutul bolnav, țesutul subgingival și sterilizează pungile parodontale, fără decoletarea gingiei.
- Biolase Epic Laser: cu rolul de sterilizare în profunzime (în procent de 99%) și biostimulare, vindecarea fiind astfel accelerată.
”Intervenția cu laser în tratarea pungilor parodontale elimină operațiile în câmp deschis chiar și în cazul pungilor de 7-8 mm și permite o sterilizare foarte bună a acestora. Tehnicile noi sunt simple, în câmp închis și uneori chiar fără anestezie locală. Pentru eficiența tratamentului minim – invaziv sunt necesare 5- 6 ședințe, iar beneficiile se observă după 3 săptămâni. În cazurile grave, cu dinți mobili, tratamentul se completează cu introducerea de plasma îmbogățită obținută din sânge extras de la pacient, concentrată în trombocite, care conține numeroși factori de creștere și celule ce susțin și stimulează vindecarea osoasă și a țesuturilor moi (PRF – Platelet-Rich Fibrin) prin proceduri de imobilizare a dinților. Folosirea dispozitivului Dr. Electronic (aparat de radiofrecvență) permite, de asemenea, refacerea osoasă, a ligamentelor și a țesutului moale”, explică medicul.
Un îndemn din partea dr. Celebidache pentru cei ce au realizat un tratament de combatere al parodontozei prin unelte minim invazive este revenirea la o şedinţă de biostimulare cu rolul de a evita retracția osoasă și de întreținere a stării de sănătate a gingiilor, după 3 luni de la tratamentul de asanare a cavității bucale. Este recomandată repetarea procedurii din 3 în 3 luni, timp de 2 – 3 ani, în funcție de gravitatea bolii și, de asemenea, realizarea lucrărilor protetice corecte din punctul de vedere al adaptării și ocluziei.
Acest articol a fost publicat pe health.ro.