Începe școala fără griji: trece în orar o vizită la stomatolog!

Dacă îți dorești ca prichindelul tău să se dezvolte armonios și să să aibă un nou an școlar cât mai bun, trebuie să ai în vedere și o vizită la medicul stomatolog. O cadență de 3 luni este ideală, însă poți ajunge la cabinet și mai rar, dar numai la indicațiile medicului.
Chiar dacă unora le este teamă de dentist, o teamă des întâlnită la cei mici, trebuie să știi că poate fi depășită facil în cabinetele care folosesc tehnologii moderne, precum tehnologia Waterlase, ce reduc total durerea.
Tehnologia Waterlase este eficientă în tratarea cariilor fără durere
Laserele cu apă (tehnologia Waterlase) a eliminat turbina gălăgioasă, ce presupunea o turaţie foarte mare, vibraţii şi căldură, iar pentru pacient se traducea în durere.
„Tehnologia Waterlase nu are vibrație și nu încălzește țesuturile, ceea ce se traduce în lipsa oricărei dureri pentru pacient. Mai mult, sterilizează zona lucrată, recidiva de carie nemaiexistând. Apar fenomene de biostimulare și biomodulare, ducând la regenerarea mai rapidă a țesutului adiacent și totodată retențiile făcute de această tehnologie sunt mult mai accentuate și crește aderența obturației”, ne-a explicat dr. Adriana Celebidache – Medic Primar Dentist, Specialist Estetică Dentară, Certificare Lumineers, Master Laser Dentistry – Universitatea Aachen.
Astfel, curățarea procesului carios prin tehnologie asistată laser se face minim invaziv, pe când turbina cu turație mare ia și țesut sănătos odată cu țesutul carios. Iar piesa de mână cu care lucrează medicii în mod normal vibrează mult și e greu de suportsat de pacient.
Pe scurt, caria este curățată printr-un proces de evaporare a conţinutului ei, fără durere sau alte neplăceri. Este ca un duș bucal, ce nu presupune anestezie și care nu sperie copiii.
Ce trebuie să știi!

Îngrijirea corectă a dinților începe chiar înainte de apariția primului dinte și diferă în funcție de vârsta copilului.
Dinții se formează din viața uterină și erup în jurul vârstei de 6 luni, procesul durând până la peste 2 ani.
Părintele trebuie să șteargă inițial gingia copilului, până la erupere, cu o cârpă moale (se îndepărtează placa bacteriană ce poate cauza așa-numitele carii de biberon), rutină ce se va transforma în perierea dințișorilor de lapte cu o perie moale, adecvată vârstei.
Pasta de dinți trebuie să fie specială pentru copii, conformă vârstei, iar cantitatea să nu depășească mărimea unui bob de mazăre.
După 3 ani, copilul va fi determinat să își perie singur dinții, supravegheat de părinte, deoarece aceste gesturi trebuie să devină rutină. Acum este indicat să acordați o atenție sporită danturii copilului deoarece după 3 ani copilul începe grădinița. Intrarea în colectivitate aduce și un grad ridicat de îmbolnăvire, iar răcelile sau virozele îl pot face pe cel mic să nu respire pe nas. Acestea trebuie tratate corect, deoarece respiratul pe gură poate duce la deformarea dinților și maxilarului.
De ce trebuie să îngrijim atent dinții de lapte? Deoarece ei pregătesc spațiul pentru dinții permanenți, ajută copilul să mănânce și să vorbească în mod corect.
Înlocuirea dinților de lapte începe după 6 ani, când o vizită la ortodont ar trebui să devină obligatorie! El vă va comunica dacă ocluzia (mușcătura) este corectă, dacă noii dinți au loc să se dezvolte și dacă este nevoie de un aparat dentar. Cel mai probabil, vă va recomanda inițial un aparat dentar mobil, iar mai târziu unul imobil.
Tot acum se pot sigila dinții definitivi, o procedură care previne apariția cariilor.
Igiena orală trebuie avută în vedere în permanență!

În general, copii și adolescenții nu acordă suficientă importanță periajului regulat (de două sau chiar trei ori pe zi) și astfel pot apărea cariile. Aici, părintele are un rol important și trebuie să continue vizitele la dentist cel puțin de două ori pe an.
După 15 ani, trebuie realizată o radiografie panoramică pentru a urmări dacă molarii de minte au loc să se dezvolte, fără înghesuiri dentare. În anumite cazuri se recomandă extracția acestor molari chiar din adolescență, deoarece cariile sau înghesurile pe care le pot crea sunt mai greu de tratat în viitor.
Părinții trebuie să aibă în vedere o îngrijire completă a dinților deoarece un zâmbet sănătos reprezintă nu doar evitarea altor boli, ci și încredere în sine sporită!