Dacă ar fi să facem o listă despre beneficiile zâmbetului, fără îndoială ea s-ar dovedi a fi foarte, foarte lungă. Un experiment a arătat că oamenilor le este foarte dificil să îşi menţină starea de încordare facială atunci când alte persoane zâmbesc în jurul lor. Cu cât zâmbeşti mai mult, cu atât pari mai încrezător, iar acest sentiment va aduce cu sine şi aprecierea celorlalţi. Oamenii surâzători vor fi mult mai fericiţi chiar şi în căsniciile lor şi asta pentru că oamenii pozitivi îşi pot exprima emoţiile cu mult mai mare uşurinţă, ceea ce îi ajută să treacă mai uşor peste divergenţe. Nu în ultimul rând, se pare că zâmbăreţii au o speranţă de viaţă mai mare. Fie doar şi pentru aceste câteva motive, un zâmbet frumos, cu o dantură impecabilă, este un obiectiv ce merită orice efort.
Soluţia simplă pentru un zâmbet luminos
”Există foarte puţine persoane care îşi menţin, în timp, o dantură complet albă, în mod natural. Odată cu înaintarea în vârstă, dinţii noştri sunt supuşi acţiunii unor factori externi care le pot compromite aspectul: de la alimentele şi băuturile consumate sau obiceiul de a fuma, până la consumul de antibiotice, placa dentară acumulată pe dinţi sau micile traumatisme ale smalţului pot determina apariţia unor pigmentări ale danturii”, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist şi specialist estetică dentară la Clinica Dentexcela3.
Dacă felul în care zâmbeşti nu te mulţumeşte, din cauza culorii incerte a dinţilor tăi, o vizită la medicul stomatolog poate rezolva eficient această problemă. Metodele moderne de albire a danturii, prin proceduri minim-invazive disponibile în cabinetul medicului stomatolog, te vor ajuta să redai zambetului tău aspectul dorit.
În ce constă procedura de albire
”Primul pas pe care trebuie să îl facă pacientul este o vizită la cabinet pentru a stabili, în urma consultului, dacă este eligibil pentru a efectua această procedură. Persoanelor cu probleme gingivale sau celor cu dinţi foarte sensibili, precum şi femeilor însărcinate sau persoanelor alergice la peroxid nu le este indicată albirea. Apoi, trebuie ca medicul dentist să verifice dacă pacientul are implanturi, coroane sau plombe, pentru că procedura de albire are efect doar asupra dinţilor naturali. În cazul în care stomatologul constată că sunt necesare obturaţii, acestea vor fi făcute după procedura de albire, pentru a obţine o culoare uniformă a danturii”, precizează dr. Adriana Celebidache.

Înainte de realizarea propriu-zisă a procedurii, este necesar ca dinţii să fie foarte bine curăţaţi, iar placa bacteriană îndepărtată. ”Orice albire trebuie să fie precedată de un periaj profesional şi un detartraj la cabinet, însă acesta din urmă nu trebuie realizat în aceeaşi zi cu albirea, pentru a nu sensibiliza prea mult zona”, spune specialistul.
Procedura de albire nu durează mult şi nu este dureroasă pentru pacient, dacă se apelează la procedeele moderne minim-invazive precum lampa cu plasmă.
”Albirea dentară durează în jur de o oră, incluzând aici etapa de pregătire a pacientului. Pe dinţii foarte bine curăţaţi în prealabil, se aplică un gel cu peroxid, după ce s-a izolat gingia. Lumina degajată de lampa cu plasmă activează gelul aplicat, care acţionează eficient asupra dintelui eliminând acea pigmentare neplăcută. Procedura nu este dureroasă, în rare cazuri poate apărea o sensibilitate a dinţilor, în ziua respectivă”, explică medicul.
Cum menţinem rezultatul
Rezultatele pot să varieze în funcţie de natura şi intensitatea pigmentării, tehnicile moderne folosite permiţând însă deschiderea cu cel puţin două nuanţe, după albire. Trebuie să reţinem că albirea dentară cu lampa cu plasmă este o procedură cu rezultate limitate în timp.
”Efectele albirii dentare se menţin, în general, 1 an sau chiar 1 an şi jumătate, în funcţie de stilul de viaţă al pacientului. Este bine de ştiut că timp de 10 zile după efectuarea procedurii, trebuie să evităm băuturile şi alimentele care colorează dantura: cafeaua, vinul roşu, ceaiul, băuturile carbogazoase sau sucurile colorate, dar şi spanacul, vişinele, afinele, cireşele sau orice alt aliment despre care ştim că pigmentează dinţii. Fumatul este un obicei care compromite grav rezultatul albirii, de aceea este bine sa renunţăm la el. Pe termen lung, este bine să consumăm aceste alimente sau băuturi cu moderaţie şi să nu fumăm, pentru a menţine rezultatul cât mai mult timp posibil. Procedura trebuie repetată în momentul în care efectele sale sunt semnificativ diminuate”, spune dr. Celebidache.

DR. ADRIANA LUCIA CELEBIDACHE
Medic Primar Dentist
Specialist Estetică Dentară
Certificare Lumineers
Master Laser Dentistry – Universitatea Aachen
Acest articol a fost publicat în ONE.ro.