
Endodonția se ocupă cu studiul și tratarea pulpei dentare, respectiv a țesutului conjunctiv moale din interiorul dintelui, alcătuit din vase și formațiuni nervoase ce asigură sensibilitatea dintelui – odată afectată pulpa, aceasta necesită îndepărtarea ei parțială sau totală.
La Dentexcela3, procedura se realizează la microscop, cu ajutorul laserelor dentare, de diferite lungimi de undă. Avantajele procedurii sunt următoarele: abordare precisă și rapidă, identificarea eventualelor fisuri radiculare, tehnică minim-invazivă și obturarea canalelor radiculare într-o singură ședință.
Avantajele folosirii tehnologiei laser în endodonție:
- Sterilizarea 99% a canalelor radiculare, precum și a pereților acestora (tubul dentinar), ce în condiții clasice este imposibil de efectuat – acesta fiind un beneficiu deosebit in cazul gangrenelor, granuloame sau chisturi. În felul acesta, excludem intervenția chirurgicală, tratamentul fiind minim invaziv.
- Fenomenul de biostimulare prin care se realizează refacerea țesutului din jurul dintelui.
- După un tratament de sterilizare cu laser, rata recidivelor este redusă la minim, față de tratamentele clasice, ce necesită re-tratament, după aproximativ 5-6 ani.
- Potențarea acțiunii soluțiilor antiseptice folosite în spălăturile endodontice.
Toate acestea duc la sporirea confortului pacientului și limitarea ședințelor la stomatolog.
Cum facem
Cazuistică
Pacienta s-a prezentat în clinica noastra cu dureri în zona frontală inferioară (dintele 31) și mobilitate grad II spre III, punga parodontală de 8 mm.
La consultație am constatat:
- contact prematur la dintele 31 cu dintele 21 – în ghidaj lateralitate stânga;
- frenul vestibular inserat foarte sus, aproape de festonul gingival, între 31 și 41;
- mobilitate grad II spre III;
- test de vitalitate: negativ.
Tratament de elecție aplicat:
- reglarea ocluziei, corectarea ghidajului canin pe partea stângă;
- tratament endodontic cu sterilizarea canalului radicular, folosind 2 lungimi de undă: laser cu lungime de undă 2780 nm și laser-diodă cu lungime de undă de 940 nm, printr-un protocol bine stabilit;
- frenectomie asistată laser, minim-invazivă, fără sângerare, vindecare rapidă;
- biomodulare și biostimulare;
- imobilizarea rigidă a dinților cu bandă din compozit.


6 mai 2018

9 iunie 2018

10 septembrie 2018