Sângerarea gingivală nu este de multe ori luată în seamă, pentru că este considerată un simptom comun, nedemn de a stârni îngrijorare. Însă medicul meu stomatolog mi-a adresat zilele trecute câteva întrebări care m-au pus pe gânduri: „Dacă ți-ar sângera o altă parte a corpului, imediat ți-ai face griji, nu? De ce sângerează gingiile, atunci, de ce nu ți se pare că este important?“.
Ei bine, da, are dreptate, prea mult timp am tratat acest subiect cu superficialitate. De ce sângerează gingiile? Este adevarat că, în anumite cazuri, sângerarea gingiilor poate fi cauzată de factori conjuncturali, fără a fi necesar vreun tratament specific. În alte situații, ea poate fi însă consecința unor boli mai grave sau un semn premergător al unei afecțiuni orale serioase.
Igiena orală deficitară, principalul vinovat

„Sângerările gingivale pot surveni din cauze diverse, dar ori de câte ori apar, este bine să le urmărim evoluția, pentru a ști când este cazul să consultăm medicul. În cazurile cele mai simple, gingiile pot sângera în urma unui traumatism local cauzat de periajul prea puternic și/sau de folosirea incorectă a aței dentare, dar și după consumul unor alimente crocante sau mai dure, care pot afecta țesutul. În alte situații, gingiile care sângerează sunt asociate unor afecțiuni sistemice precum diabetul, anemia, leucemia, bolile de ficat, hipertensiunea arterială, neoplasmele sau pot semnala un deficit de vitamina C. O altă cauză este folosirea unui anumit tip de medicamente precum cele anticoagulante sau unele antihipertensive, care pot provoca edem gingival și sângerare. Modificările hormonale din sarcina sau de la menopauză pot determina și ele sângerarea gingivală. De cele mai multe ori, însă răspunsul la întrebarea de ce sângerează gingiile e simplu: de vină poate fi igiena orală necorespunzătoare, care poate avea drept consecință anumite afecțiuni orale pe care nu trebuie să le neglijăm“, spune dr. Adriana Celebidache, medic primar dentist, specialist estetică dentară și terapie laser la Clinica Dentexcela 3.
Așadar, în momentul în care observăm ca gingiile sângerează la periaj, în timpul meselor sau chiar spontan, primul lucru care trebuie să ne preocupe este menținerea unei igiene corespunzătoare.
„O gingie sănătoasă nu sângerează în momentul în care resturile alimentare pătrund în spațiile interdentare și rămân acolo. Doar în anumite condiții, aceste reziduuri determină dezvoltarea unor bacterii care pot genera, în absența măsurilor de igienă obligatorii, îmbolnăvirea gingiilor și apariția cariilor dentare. Regulile de igienă orala la domiciliu sunt obligatoriu de respectat pentru a preveni altfel de afecțiuni. Acestea presupun periajul dinților de două ori pe zi cu o periuța medie, care va fi înlocuită lunar, și folosirea aței dentare ori de câte ori este nevoie, și mai ales în locurile care favorizează retenția de alimente. Folosirea apei de gură se recomandă doar pe perioada tratamentului pentru o anumită afecțiune și nu zilnic, pentru a menține echilibrul florei saprofite. Dușul bucal trebuie inclus în arsenalul necesar unei bune igiene orale în cazul persoanelor care au dinții înghesuiți, carii dentare sau care poartă aparate ortodontice. Folosirea sa corectă presupune îndreptarea jetului către dinte și gingie și nu doar spre gingie, pentru a evita pericolul de a introduce alimentele sublingual și de a provoca astfel o infecție mai mare“, explică specialistul.
Cum poți afla de ce sângerează gingiile
Rutina zilnică de îngrijire efectuată acasă trebuie însă completată de vizite regulate de stomatolog, pentru a preîntâmpina problemele gingivale.
„Prevenția are un rol esențial în sănătatea orală. Îi îndemn pe toți pacienții mei să își facă un obicei din a merge la dentist o dată la 6 luni, pentru a putea preîntâmpina sau depista la timp orice problema“, ne sfătuiește dr. Adriana Celebidache.
Pe lângă consultul stomatologic, este recomandat să apelăm, cu aceeași regularitate (de două ori pe an) la ședințe de igienă orală profesională, care presupun detartraj, periaj profesional, air flow și biostimulare cu laser. Această din urmă este o tehnică simplă, dar cu beneficii importante pentru sănătatea cavității bucale și mentierea sănătății osului alveolar, pentru că împiedică imobilizarea dinților.
În momentul în care ne confruntăm cu sângerări gingivale frecvențe, vizită la dentist devine cu atât mai necesară, pentru că afecțiunile orale semnalate astfel pot fi, pe termen lung, suficient de grave că să ducă la pierderea dinților.
Inflamarea și sângerarea gingiilor, semn de parodontoză
Dacă placa bacteriană nu este îndepărtată eficient printr-o igienă corespunzătoare efectuată acasă și în cabinetul medicului, ea poate afecta gingia, determinând apariția gingivitei.
„Gingiile umflate, fragile, înroșite, care sângerează spontan sau la periaj, pot fi semne ale bolii inflamatorii numite gingivită. Este important să o depistăm din timp, pentru că un diagnostic precoce ne poate feri de probleme mult mai grave ale danturii“, arată medicul.
În cazul în care nu ajungem la timp la stomatolog, riscul este ca simpla gingivită să se transforme în parodontoză, afecțiune cronica a gingiei și principala cauză a pierderii dinților, chiar la vârste tinere.
„De ce sângerează gingiile? Sângerarea și inflamația gingiilor sunt primele semne ale bolii parodontale. Cu timpul, simptomele devin mai evidente și din ce în ce mai neplăcute pentru pacient: gingiile se înroșesc sau căpăta chiar o nuanța violacee și devin sensibile. Pacientul poate sesiza, apoi, că gingia începe să se retragă de pe dinți, antrenând și osul alveolar și că apar acele ”buzunărașe” sau pungi parodontale, între dinte și os. Boală parodontală poate duce, în final, la pierderea dinților, dacă nu se intervine pentru prevenirea și tratarea ei. În plus, acea placă dentară este plină de bacterii a căror prezență în cavitatea bucală, timp îndelungat, poate duce la afecțiuni sistemice grave, prin vehicularea lor în circulația generală. Pot apărea astfel afecțiuni precum boli cardiovasculare, boli renale, diabet și chiar accidente vasculare. Relația dintre prezența bacteriilor în pungile parodontale și afecțiunile sistemice este reciprocă, ele întreținându-se unele pe celelalte. Eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală poate rupe acest cerc, pentru că starea de inflamație sistemică va dispărea, ducând la ameliorarea afecțiunilor respective“, explică dr. Celebidache.
Diagnosticul de parodontoză poate fi stabilit cu certitudine doar în urmă unui examen stomatologic. În timpul consultației, dentistul va verifica existența plăcii dentare și a tartrului și va stabili de ce sângerează gingiile. El va măsură, de asemenea, adâncimea șanțului gingival pentru stabilirea stadiului în care se află boală parodontală. În funcție de aceste concluzii, specialistul va propune variantele de tratament.
Deși tehnicile minim-invazive disponibile astăzi în cabinetele stomatologice simplifică tratamentul bolii parodontale, specialistul ne recomandă să adoptăm toate măsurile de prevenție recomandate pentru a nu ajunge la un astfel de diagnostic. Și pentru că „simpla” sângerare gingivală se poate dovedi deloc simplă, vizită la stomatolog trebuie inclusă pe agenda noastră, atât în scop profilactic, cât și ori de câte ori apăr astfel de simptome.
Acest articol a fost publicat în AndreeaRaicu.ro.