O problemă de sănătate stânjenitoare, candidoza bucală este declanșată de înmulțirea necontrolată a unei ciuperci pe limbă și în interiorul obrajilor. Poate apărea indiferent de vârstă, însă anumite categorii de persoane sunt mai predispuse. Află care sunt simptomele și cum poate fi tratată.
„Candidoza bucală este mai des întâlnită în cazul copiilor foarte mici, bătrânilor și bolnavilor cronici, deoarece acești au sistemul imunitar foarte slăbit. Ea este declanșată de ciuperca „candida albicans”, care este prezentă, în general, pe limbă, pe piele sau în tractul digestiv a tuturor persoanelor. Însă, atunci când sistemul imunitar este slăbit, înmulțirea ei nu mai poate fi controlată de către organism și apar leziuni în relief pe limbă”, a explicat doamna doctor Adriana Celebidache, medic primar dentist la clinica Dentexcela.
Infecția cu ciuperca „candida albicans” poate fi cauzată și de slăbirea sistemului imunitar din cauza administrării unor medicamente, cum ar fi cele împotriva cancerului. Candidoza bucală nu este periculoasă și în puține cazuri dă complicații. În cazuri severe, infecția intră în sânge și se răspândește în organism, afectând, în special, creierul, inima și ficatul.
Printre simptomele afecțiunii se numără leziuni în relief poziționate pe limbă, obraji, gingii sau pe cerul gurii. Deseori, leziunile sunt dureroase sau sângerează atunci când intră în contact cu limba sau cu dinții. Leziunile sunt însoțite de secreții albicioase pe limbă. Alte simptome sunt dificultatea la înghițit, un gust rău în gură sau crăparea pielii în colțul gurii.
În cazul bebelușilor, candidoza bucală provoacă dificultăți de hrănire. Totodată, bebelușii care suferă de candidoză orală o pot transmite mamelor în timpul alăptatului.
În ceea ce privește diagnosticarea, o simplă examinare a zonei afectate poate fi de ajuns. Totuși, în anumite cazuri, este recomandată biopsia țesutului pentru confirmare. Atunci când afecțiunea este localizată în esofag sunt necesare analize suplimentare, precum endoscopia.
Tratamentul pentru candidoză bucală este administrat în funcție de vârstă și starea generală de sănătate. Scopul tratamentului este prevenția înmulțirii și răspândirii ciupercii „candida albicans” și acesta trebuie urmat timp de câteva săptămâni. Totuși, riscul de recidivă este ridicat dacă sistemul imunitar continua să rămână slăbit.
„Putem trata leziunile din cavitatea bucală folosind tehnologia laser. Astfel, rezultatele sunt imediate și timpul de manifestare a bolii este mai scurt. În același timp, riscul de recidivă este mai scurt. Infecția cu candida bucală poate fi prevenită. Primul pas este menținerea unei bune igiene orale și spălarea pe dinți de două ori pe zi, cel puțin 3 minute. În perioadele cu tratament pe bază de antibiotice, dar nu numai, bacteriile bune din iaurt suplimentează aportul de bacterii bune, necesare menținerii echilibrului florei intestinale și bucale”, susține doamna doctor Adriana Celebidache.
Acest articol a fost publicat pe clickpentrufemei.ro