De câte ori nu vi s-a întâmplat să mergeți la medicul stomatolog și să-l auziți vorbind în alți termeni decât cei pe care îi cunoașteți? Expresiile obișnuite, folosite în viața de zi cu zi, sunt înlocuite de cele științifice, din domeniile de specialitate, care de multe ori pot crea confuzie.
Majoritatea oamenilor spun pur și simplu „mușcătură”, însă puțini dintre aceștia știu denumirea folosită de medicii stomatologi. În limbajul medical, „mușcătura” poartă denumirea de ocluzie. Mai exact, ocluzia în medicina dentară este locul în care dinții maxilarului superior intră în contact cu dinții maxilarului inferior. Orice poziție greșită a dinților, chiar și a unui singur dinte va duce la dezechilibrarea ocluziei.
Dr. Adriana Lucia Celebidache, medic primar dentist la Clinica DENTEXCELA3, ne oferă o serie de informații utile despre acest subiect
”Buturuga mică răstoarnă carul mare”
”Este foarte important ca în timpul vorbirii sau al masticației să avem o ocluzie dentară corectă. Un moment semnificativ, care influențează relația dintre maxilare, este erupția primului molar definitiv. În cele mai multe cazuri, primul dinte permanent erupe la vârsta de 6 ani. Mai târziu, dacă molarul nu crește corespunzător pot apărea o serie de complicații care vor duce la un maxilar cu probleme. Fără o atenție acordată din partea părinților, copilul riscă să ajungă într-un stadiu irecuperabil. Suptul degetului, scrâșnitul dinților sau pierderea dinților de lapte prea devreme sunt doar câteva dintre simptomele care pot fi posibile pentru o ocluzie incorectă”, afirmă medicul
Maxilarul nu este singura parte care va avea de suferit în urma unei ocluzii inadecvate. O mușcătură greșită duce la o poziție a craniului incorectă, care acesta la rândul lui va avea efecte asupra coloanei cervicale și lombare. Poziția strâmbă a bazinului poate porni de la o deviație a maxilarului inferior, la fel și lungimea diferită a picioarelor, care poate afecta tălpile și călcâiele. ”Deși pare greu de crezut, carențele de postură pot fi conectate cu apariția primului molar. Fiecare parte a corpului se află într-o strânsă legătură cu celelalte organe, care dacă nu sunt tratate la timp, pot avea consecințe importante asupra sănătății”, explică dr. Celebidache.
Poziționarea incorectă a dinților poate genera afecțiune dentare
”În cazul în care dinții nu sunt poziționați corespunzător pe arcade, apare „malocluzia”. Un simplu dezechilibru la nivelul maxilarului superior sau inferior poate genera diferite probleme cum ar fi: mobilitatea dentară, retragerea gingiei și a osului la nivelul dintelui, încleștarea sau frecarea dinților (bruxismul), apariția glaucoamelor și a chisturilor dentare. Acestea din urmă sunt cauzate de folosirea exclusiv a unor dinți (traume ocluzale, afecțiuni ale articulațiilor temporaro-mandibulare (ATM), hipertrofie musculară din cauza suprasolicitării)”, arată medicul.
În cazul în care nu aveți o aliniere corectă a dinților sau jocul limbii este prea scurt, iar vorbirea vă este afectată din cauza danturii, este posibil să vă confruntați cu o malocluzie. Dacă vă deranjează și vi se pare supărător sau aveți dinți lipsă, cel mai bine ar fi să consultați un medic specialist.
Persoanele cu dinții înghesuiți sunt un caz mai „norocos”, întrucât acest tip de ocluzie poate fi tratat cu ajutorul aparatului dentar la orice vârstă. Este bine de știut faptul că pacienții care au suferit o extracție dentară se vor confruntă în timp cu o migrare a dinților aflați în apropierea celui lipsă, ceea ce duce la o ocluzie incorectă apărând astfel contacte premature cu solicitare exgaerată a unor dinți și mobilitatea lor. În momentul în care ați hotărât să faceți această operație, de scoatere a unui dinte, nu trebuie să lăsați locul liber. Optați pentru un implant dentar sau o lucrare protetică.
Fără un tratament adecvat, consecințele sunt de multe ori greu de suportat. De la un aspect inestetic al danturii se poate ajunge la ineficiență masticatorie, dureri articulare, tulburări fonice sau apariția unei boli parodontale. ”Le spun deseori pacienților mei că cel mai bun tratament este prevenția. Vizita la stomatolog este necesară pentru a afla din timp cu ce fel de probleme se confruntă aceștia, pentru a putea interveni încă de la primele simptome. Astfel de tratamente sunt mai ieftine atunci când sunt făcute încă de la primele semne, deoarece gradul de distrugere a cavității bucale este mult mai redus. În ultimul timp, o consultație stomatologică poate include și o consultație ocluzală, depistându-se astfel eventualele traume ocluzale”, subliniază dr. Celebidache.
Acest articol a fost publicat pe health.ro