Igiena orală este foarte importantă, însă alegerea periuței potrivite poate fi uneori dificilă. Deși varianta clasică rămâne opțiunea cea mai la îndemână, numărul celor care o aleg pe cea electrică devine din ce în ce mai mare. Medicul primar stomatolog Adriana Celebidache, de la Clinica Dentexecela 3, ne spune care periuță este recomandată și de ce trebuie ținut cont.
Ce alegem când varietatea de periuțe e din ce în ce mai mare
În comerț există o varietate foarte mare de periuțe, iar de cele mai multe ori nu știm pe care să o alegem, care este mai bună. „Periuța clasică este bună atât timp cât pacienții țin cont de instructajul pe care-l oferă medicul stomatolog, pentru că, după o lună, o lună și jumătate perii periuței se evazează de la folosire, și atunci ea nu mai este activă, adică trebuie schimbată. Noi recomandăm adulților periuțe electrice, chiar și în cazul copiilor până ei învață cum să se spele pe dinți. Periuța este foarte bună, toate periuțele sunt foarte bune, dacă noi știm să ne spălăm pe dinți”, spune medicul stomatolog Adriana Celebidache.
Cum se realizează periajul corect
Periajul dinților este diferit pentru fiecare dintre noi, însă este o etapă care include mai mulți pași. „Periajul corect înseamnă, în primul rând, clătirea gurii, aruncarea apei și punerea pastei de dinți pe peria uscată. Se începe din partea posterioară și apoi spre mezial (spre mijlocul feței), periajul începând de la fiecare arcadă, de la baza dinților. Pentru arcada de jos, mișcarea este una de scoatere (adică de jos în sus, pe fiecare parte a arcadei de 10 ori, pe partea interioară și apoi pe partea inferioară. Mișcarea periuței nu se face niciodată orizontal sau vertical. Pentru arcada de sus, mișcarea este invers – de sus în jos – tot de 10 ori, tot de scoatere, pe fiecare parte. Periajul durează până la un minut-un minut și jumătate, nu câteva secunde”, explică doamna doctor Adriana Celebidache.
Alte recomandări pentru adulți și copii cu aparat dentar
Sunt mulți oameni care au lucrări la nivelul danturii și copii de toate vârstele care poartă aparat dentar, însă ei trebuie să se țină cont de anumite reguli. ”La adulții și copiii care poartă aparat dușul dentar este foarte bun. Recomandate sunt periuța clasică și dușul dentar la cei care au lucrări protetice în gură sau la copiii cu aparat dentar, ei trebuind să meargă la stomatolog din trei în trei luni pentru profilaxie, obligatoriu”, adaugă doamna doctor Adriana Celebidache.
Igiena orală trebuie să fie importantă și pentru copii, iar cei care joacă un rol important în această formare sunt părinții care trebuie să-i învețe pe cei mici cum să se spele pe dinți și să-i ducă la stomatolog. “Aș face instructajul privind spălatul dinților încă de pe băncile școlii, atunci când are loc <săptămâna altfel>. Să facem niște ore de informare și de igienă pentru ei”, spune doamna doctor.
Așadar, concluzia este că indiferent de periuța aleasă (clasică sau electrică), important este să știm să ne spălăm pe dinți.
Acest articol a fost publicat pe site-ul Clicksanatate.ro.