Nu puține sunt informațiile pe care le găsești atunci când vrei să cunoști mai multe despre albirea dinților. Este periculos sau nu procedeul? Când este el recomandat? La toate aceste întrebări răspunde medicul stomatolog.
Mulți oameni se feresc să-și facă tratamente de albire de teamă că-și vor distruge smalțul dinților. Cât adevăr se ascunde în spatele acestei temeri? Afectează sau nu tratamentul sănătatea dentară?
Medicul primar stomatolog Adriana Celebidache, de la Clinica Dentexecela 3, ne spune în ce constă mai exact procedura, dacă ea presupune anumite riscuri, dar și ce este bine să faci după realizarea ei.
Albirea dinților: substanțele folosite nu afectează smalțul dentar
Un lucru este sigur când vine vorba de albirea dinților – procedura nu este una care să afecteze dantura, respectiv smalțul dinților. „Albirea dinților se face foarte des la noi în clinică. Mulți pacienți vin și ne spun că nu doresc să-și facă albirea dinților de teamă că-și vor distruge dantura. Acest lucru nu este adevărat. Substanțele pe care le folosim pentru albirea dinților nu distrug smalțul, în sensul că substanța chimică – anume peroxidul – scoate pigmentul din molecula de apă. Este ca la vopsirea părului, prin comparație. Nu îmi cade părul, deși mă vopsesc de 30 de ani”, spune medicul stomatolog Adriana Celebidache. Dintele este un organ viu, el se reface în permanență și atunci tratamentul pentru albire nu distruge smalțul. Cu toate acestea, este recomandată inițial tratarea dinților, asta dacă pacientul are sensibilitate la rece sau la dulce.
În ce constă procedeura
În cele mai multe dintre cazuri, tratamentul pentru albire durează în medie 20-30 de minute. „Manopera se face în aproximativ o oră, dar albirea în sine durează doar 20-30 de minute. Se face cu o substanță, un gel, care se aplică pe dinte, protejând gingia cu o protecție gingivală – tot un gel care se polimerizează (întărește) în prezența lămpii fotopolimerizabile. Unii pacienți stau cu acest gel 20-30 de minute, în timp ce alții aleg să stea și 40-45 de minute”, explică doctorul Adriana Celebidache.
Recomandări de care să ții cont după albirea dinților
După procedeul de albire propriu-zis, se face o clătire, se scot compresele, se clătește din nou și se fotografiază, ca să se observe rezultatul înainte și după. „După albire, obișnuim să spunem pacientului că s-ar putea să resimtă dureri de scurta durată, dar doar în ziua tratamentului de albire“, adaugă medicul stomatolog. De asemenea, pacientul trebuie să urmeze un protocol timp de 10 zile. Nu are voie să consume nimic colorat – băuturi carbogazoase, ceaiuri, cafea, vin roșu (cel alb este permis) sau alimente colorate.
Acest articol a fost publicat pe site-ul andraonline.ro.